Потопи се в красотата на Еленския Балкан

Град Елена е разположен в красива котловина, в долината на Еленската река, оградена от север от Еленските височини, а на юг от Балкана.

Климатът е умерено-континентален, със средна годишна температура -10,6 градуса по Целзий, лятото е прохладно, зимата - мека и снежна, красива природа и чиста околна среда - млади иглолистни и гъсти широколистни гори, прошарени с горски поляни; реки - Веселина (с изградения на нея язовир Йовковци),Бързица, Брезовица и Стара река, които образуват гъста речна мрежа, а във водите им се срещат кефал, костур, бял амур, шаран, балканска и дъгова пъстърва и др.

В района има концентрация на голям брой манастири и църкви - Капиновски манастир, Плаковският манастир "Св. Илия", Марянски манастир, църквите "Св. Никола", "Св. Успение Богородично" и др., исторически, културни и архитектурни паметници - останки от ранно-християнски храмове, капители, антични крепости, римски пътища, 146 регистрирани паметници на културата, 7 от които с национално значение, близост до природни паркове и резервати. Районът е климатолечебен планински курорт и предлага богати възможности за екологичен, селски и ски-туризъм.

Семейната "хаджи Мецова къща" се намира в непосредствена близост до "Етнографския комплекс" и центъра на града, известен със своите възрожденски традиции и култура. Тя предлага отлични условия за отдих и развлечения, както и възможност за разходки из красивите местности на Еленския Балкан.

В близост до къщата има комплекс с голям басейн и тенис корт, както и много механи. В "хаджи Мецовата къща" има два апартамента и три двойни стаи с допълнителни легла - общо 19 легла. Всеки апартамент и стая разполагат с TV,Wi Fi, хладилник и санитарен възел. На разположение на гостите е лятна барбекю-тераса, просторен двор и парко места. За гостите "хаджи Мецовата къща" предлага трапезария-механа. В нея има обособен кухненски кът с печка, микровълново, хладилник, кафе-машина, кабелна TV. За уюта и комфорта допринася и камина. Къщата се отоплява с парно. Посетилите на "хаджи Мецовата къща" могат да се потопят във Възрожденската атмосфера, като в същото време не са лишени от модерните условия на съвременния живот.